Meertaligheid verhoogt je productiviteit op de werkvloer

 

In een professionele omgeving is het uiteraard altijd handig als je meerdere talen spreekt. Het vergemakkelijkt de communicatie met collega’s of klanten uit andere regio’s en landen. Toch heeft het ook andere voordelen op de werkvloer. Studies wijzen uit dat er duidelijke cognitieve voordelen verbonden zijn aan meertaligheid. Bij de Nederlandse Academie springen we hierop in door een bedrijfscursus op maat aan te bieden.
Wil je meer weten over hoe meertaligheid jou of je bedrijf een boost kan geven? Lees dan even verder.

Je hersenen worden sterker

Uit onderzoek van professoren in de linguïstiek bleek meermaals dat het brein beter getraind is als iemand twee of meer talen spreekt. Ze vergelijken het met een atleet: je spieren worden sterker door work-outs.

Het proces in onze hersenen is hetzelfde. In dit geval spreken we van een work-out als je brein moet kiezen tussen twee vocabulaires die met elkaar strijden om voorrang. Als iemand die bijvoorbeeld Engels én Frans spreekt een kat ziet op straat, moet het brein kiezen tussen “cat” of “chat”. In je hersenen zitten woorden en zinsstructuren van twee verschillende talen, waardoor je telkens één taal moet onderdrukken. Hierdoor is er veel activiteit in je hersenen en worden ze getraind.  

Je neemt betere beslissingen

Een goedgetraind brein is niet alleen in staat om meer en sneller informatie op te slaan. Het zorgt er ook voor dat je beter informatie kunt verwerken en je makkelijker kunt focussen op een bepaalde taak.

Het spreekt voor zich dat dit een duidelijk voordeel oplevert op de werkvloer. Iemand die informatie goed kan verwerken en meer focus heeft zal moeilijke vraagstukken immers rationeler benaderen en zich minder laten leiden door emotie. Uit verschillende onderzoeken blijkt dan ook dat de beslissingen die meertalige collega’s nemen op lange termijn vaak beter zijn voor het bedrijf dan de beslissingen van eentalige werknemers.

Je bent productiever

Meertalige mensen vinden het makkelijker om zich ergens op te focussen en zijn beter in staat om irrelevante informatie te negeren. Ze reageren minder sterk op afleidingsfactoren en hebben een langere aandachtsspanne. Het trainen van je brein door middel van meertaligheid versterkt zo cognitieve vaardigheden die zonder twijfel je productiviteit op de werkvloer verhogen.

Ervaar de voordelen van meertaligheid op de werkvloer zelf

Wil je zelf ervaren hoe meertaligheid je bedrijf of carrière een boost geeft? Dan is de Nederlandse Academie je graag van dienst. We bieden bedrijfscursussen op maat aan en dompelen jou of je werknemers onder in de vreemde taal, in ons eigen gebouw of bij jou op kantoor.

Wil je de mogelijkheden graag bespreken? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Terug naar overzicht

Gerelateerde berichten

Waarom is het Nederlands zo belangrijk in Brussel?

Maart 21, 2018 - Algemeen
Brussel is een wereldstad met een mix aan nationaliteiten, culturen en talen. Ondanks die verscheidenheid blijft er echter een prominente plek weggelegd voor het Nederlands. Woon of werk je in Brussel, maar ben je de taal niet machtig? Dan doe je er goed aan om daar verandering in te brengen en Nederlands te leren.
Lees meer

4 manieren om snel Nederlands te leren spreken

Maart 16, 2018 - Taaltips
Het leren van een nieuwe taal maakt je altijd een tikkeltje ongeduldig. Je wil immers niets liever dan deze taal in een mum van tijd beheersen zoals je moedertaal. Met deze vier tips verloopt het proces beslist sneller.
Lees meer
Une immersion linguistique de courte durée, le top de l’efficacité!

Immersie tijdens een korte periode: het toppunt van efficiëntie

Februari 15, 2018 - Taaltips
  Dompel je gedurende een korte periode helemaal onder in een andere taal en je bent ze in geen tijd meester. Het succes van immersie is al lang geen geheim meer. Het is de beste methode voor wie op korte tijd een nieuwe taal wil leren.
Lees meer