Meertaligheid verhoogt je productiviteit op de werkvloer

 

In een professionele omgeving is het uiteraard altijd handig als je meerdere talen spreekt. Het vergemakkelijkt de communicatie met collega’s of klanten uit andere regio’s en landen. Toch heeft het ook andere voordelen op de werkvloer. Studies wijzen uit dat er duidelijke cognitieve voordelen verbonden zijn aan meertaligheid. Bij de Nederlandse Academie springen we hierop in door een bedrijfscursus op maat aan te bieden.
Wil je meer weten over hoe meertaligheid jou of je bedrijf een boost kan geven? Lees dan even verder.

Je hersenen worden sterker

Uit onderzoek van professoren in de linguïstiek bleek meermaals dat het brein beter getraind is als iemand twee of meer talen spreekt. Ze vergelijken het met een atleet: je spieren worden sterker door work-outs.

Het proces in onze hersenen is hetzelfde. In dit geval spreken we van een work-out als je brein moet kiezen tussen twee vocabulaires die met elkaar strijden om voorrang. Als iemand die bijvoorbeeld Engels én Frans spreekt een kat ziet op straat, moet het brein kiezen tussen “cat” of “chat”. In je hersenen zitten woorden en zinsstructuren van twee verschillende talen, waardoor je telkens één taal moet onderdrukken. Hierdoor is er veel activiteit in je hersenen en worden ze getraind.  

Je neemt betere beslissingen

Een goedgetraind brein is niet alleen in staat om meer en sneller informatie op te slaan. Het zorgt er ook voor dat je beter informatie kunt verwerken en je makkelijker kunt focussen op een bepaalde taak.

Het spreekt voor zich dat dit een duidelijk voordeel oplevert op de werkvloer. Iemand die informatie goed kan verwerken en meer focus heeft zal moeilijke vraagstukken immers rationeler benaderen en zich minder laten leiden door emotie. Uit verschillende onderzoeken blijkt dan ook dat de beslissingen die meertalige collega’s nemen op lange termijn vaak beter zijn voor het bedrijf dan de beslissingen van eentalige werknemers.

Je bent productiever

Meertalige mensen vinden het makkelijker om zich ergens op te focussen en zijn beter in staat om irrelevante informatie te negeren. Ze reageren minder sterk op afleidingsfactoren en hebben een langere aandachtsspanne. Het trainen van je brein door middel van meertaligheid versterkt zo cognitieve vaardigheden die zonder twijfel je productiviteit op de werkvloer verhogen.

Ervaar de voordelen van meertaligheid op de werkvloer zelf

Wil je zelf ervaren hoe meertaligheid je bedrijf of carrière een boost geeft? Dan is de Nederlandse Academie je graag van dienst. We bieden bedrijfscursussen op maat aan en dompelen jou of je werknemers onder in de vreemde taal, in ons eigen gebouw of bij jou op kantoor.

Wil je de mogelijkheden graag bespreken? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Terug naar overzicht

Gerelateerde berichten

Business Team Training Listening Meeting Concept

Waarom een tweede taal leren goed is voor je gezondheid

December 20, 2017 - Taaltips
Of je nu een tiener bent of al een paar grijze haren hebt, een tweede taal leren is altijd een plezier. Ook je gezondheid heeft er baat bij wanneer je jezelf deze uitdaging oplegt. Ben je benieuwd naar de gezondheidsvoordelen? Lees dan even verder.
Lees meer
nederlandse-academie

5 redenen om voor de Nederlandse Academie te kiezen

November 22, 2017 - Algemeen
Als student wil je een nieuwe taal graag leren op een manier die snel en efficiënt is. Dat is precies waar we als grootste Nederlandse taalschool al ruim 35 jaar voor staan. Ben je benieuwd waarom de Nederlandse Academie de beste keuze is voor jou? Lees dan even verder. Je meertaligheid is binnen handbereik!
Lees meer
conseils-de-langue

Met deze 7 tips leer je snel een nieuwe taal!

November 8, 2017 - Taaltips
Een vreemde taal leren is bijzonder. Er gaat immers een nieuwe wereld voor je open. Het is echter niet evident om meteen een mondje mee te praten. Deze tips helpen je alvast op weg.
Lees meer