Immersie tijdens een korte periode: het toppunt van efficiëntie

Immersie tijdens een korte periode: het toppunt van efficiëntie

 

Dompel je gedurende een korte periode helemaal onder in een andere taal en je bent ze in geen tijd meester. Het succes van immersie is al lang geen geheim meer. Het is de beste methode voor wie op korte tijd een nieuwe taal wil leren.

Wat houdt deze leertechniek in?

Het principe van immersie-onderwijs dat we bij de Nederlandse Academie hanteren is eenvoudig: je leert de nieuwe taal doordat je ze meteen gebruikt. De docent geeft les in het Nederlands en verwacht ook van jou dat je in deze taal communiceert tijdens de lessen.

Het woord ‘Immersie’ betekent ‘onderdompeling’, en dat is precies wat we met deze leertechniek doen. We dompelen je onder in de nieuwe taal: het Nederlands.

Waarom is Nederlands leren via immersie zo efficiënt?

De verklaring voor het succes van deze leermethode is eenvoudig: terwijl je deze nieuwe taal krijgt aangeleerd, oefen je meteen het gebruik ervan. Bij de Nederlandse Academie leer je zo meteen hoe je een boodschap in het Nederlands formuleert.

Waar plaats je welke woordsoort in een zin? Hoe vervoeg je een werkwoord? Het zijn vragen die niet alleen voor de hand liggen, maar ook een cruciaal onderdeel van het leerproces vormen. Denk je pas in een latere fase na over deze zaken? Dan vertraag je het leerproces nodeloos. Doordat je de taal gebruikt om te communiceren moet je hier onmiddellijk actief mee bezig zijn, waardoor je de verschillende structuren aanzienlijk sneller herkent en onder de knie krijgt. In het Nederlands zeggen we dan ook niet voor niets ‘al doende leert men’.

Je kan pas leren zwemmen wanneer je het water ingaat

Het is geen toeval dat deze techniek ‘immersie’ of ‘onderdompeling’ heet. Het is zoals leren zwemmen: je kan eindeloos de techniek bestuderen, maar je leert pas écht zwemmen door het water in te gaan en onder begeleiding te oefenen.

Dat is precies wat onze docenten doen. Ze begeleiden je en helpen je om al doende het Nederlands onder de knie te krijgen. Theorie en praktijk gaan naadloos in elkaar over. Door jouw docent Nederlands te horen spreken en zelf van het begin in het Nederlands je beste beentje voor te zetten, zal je op korte tijd het Nederlands machtig worden!

Zelf Nederlands leren via deze bewezen techniek?

Wil jij ook op korte tijd Nederlands leren spreken met behulp van ervaren docenten en de efficiëntie van immersie? Bekijk onze verschillende cursussen dan eens of neem contact met ons op.

Deel dit artikel
Terug naar overzicht

Gerelateerde berichten

“Ik, ik geef Nederlandse lessen enkel wanneer ik wil!”

januari 21, 2019 - Algemeen
Ben je op zoek naar een bijkomende job? Wil je een extra centje verdienen tijdens je vrije tijd? Wil je komen lesgeven bij de Nederlandse Academie in en/of en rond Brussel enkel binnen de uren die je passen? Bij de Nederlandse Academie is alles mogelijk.
Lees meer

Steeds minder Brusselaars spreken Nederlands, maar waarom?

December 19, 2018 - Algemeen
Steeds minder Brusselaars beheersen een goede kennis van het Nederlands. Hoe dat komt? Dat mocht de Nederlandse Academie uitleggen bij RTL.
Lees meer
taalgevoel

Taalgevoel? Dat leer je niet met Google Translate

Juli 20, 2018 - Taaltips
Je kent het wel: op je werk of op school moet je een tekst schrijven in een andere taal. Je zit boordevol inspiratie en bent druk bezig, tot ineens… ’Wat was dat ene woord ook alweer?’ Iedereen heeft weleens in deze situatie gezeten. Veel mensen haasten zich in dit geval naar hun computer en roepen de hulp van Google Translate in
Lees meer