Een vreemde taal leren in recordtempo? Dat kan!

Kom je voor je plezier of werk af en toe in een regio of land waar een andere taal wordt gesproken? Dan heb je vast wel eens iets proberen te zeggen in die taal om vervolgens enkel een verwarde blik terug te krijgen.

Vooral in een land als België, met meerdere officiële talen, is dat frustrerend en soms zelfs gênant. Daarom ontwikkelden we bij de Nederlandse Academie een intensieve taalcursus van 2 weken. Zo leg je snel een goede basis en praat je binnen de kortste keren meer dan enkel een paar woorden Nederlands.

Een taal leren in recordtempo: hoe pak je dat aan?

Theoretische lessen zijn belangrijk, dat ontkennen we natuurlijk niet. Als je een taal binnen 2 weken onder de knie wil krijgen moet je echter meer doen dan enkel woorden en grammaticaregels uit je hoofd leren. De taal moet gaan ‘leven’. Bij de Nederlandse Academie geloven we dan ook sterk in volledige onderdompeling. Hoe meer je praat, denkt en doet in de vreemde taal, hoe sneller je leert.

Prikkel je hersenen

Onze hersenen filteren veel informatie weg om ons te beschermen tegen een zogeheten ‘overload’. Het is daardoor ook moeilijker om vreemde woorden te leren. We moeten onze hersenen dus prikkelen en ervoor zorgen dat het verwerkingsniveau van ons brein stijgt.

Je kan dit onder andere doen door voor genoeg variatie te zorgen. Leer de vreemde taal niet enkel uit een boek, maar luister ook naar liedjes, kijk tv-programma’s of lees een krantenartikel. Gebruik de taal voor alledaagse zaken zoals het schrijven van je boodschappenlijstje of om te vertellen over je dag. Door variatie stimuleer je de hersenen en neem je een vreemde taal makkelijker in je op.

Verzin verhaaltjes

Een taal bestaat uit complexe constructies die vaak moeilijk te onthouden zijn. Help je geheugen dus door moeilijke woorden en constructies in begrijpelijke verhaaltjes te gieten. Vertel de verhaaltjes aan je ouders, vrienden, broertjes of zusjes.

Kom je tijdens het vertellen van je verhaal niet meer op een bepaald woord? Schaam je dan vooral niet, dat is heel normaal in het leerproces. Probeer het woord in zo’n geval te omschrijven, want ook daar leer je van! Hoe meer je gebruik maakt van de taal, hoe makkelijker je patronen gaat herkennen en het vocabulaire zal onthouden.

Gebruik je kennis van andere talen

Een taal behoort altijd tot een taalfamilie en staat nooit op zichzelf. Spreek je bijvoorbeeld al een beetje Duits? Dan zal dat je helpen bij het leren van het Nederlands. Maak gebruik van de paralellen tussen de twee talen. Je zal merken dat je hierdoor aanzienlijk sneller leert.

Wil jij ook binnen 2 weken Nederlands leren?

Wil jij in recordtempo je kennis van het Nederlands naar een hoger niveau tillen? Bekijk dan zeker onze intensieve dagcursus. Dankzij de Nederlandse Academie ben je snel tweetalig! Heb je een vraag over deze of een van onze andere cursussen? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag verder.

Deel dit artikel
Terug naar overzicht

Gerelateerde berichten

Waarom is het Nederlands zo belangrijk in Brussel?

Maart 21, 2018 - Algemeen
Brussel is een wereldstad met een mix aan nationaliteiten, culturen en talen. Ondanks die verscheidenheid blijft er echter een prominente plek weggelegd voor het Nederlands. Woon of werk je in Brussel, maar ben je de taal niet machtig? Dan doe je er goed aan om daar verandering in te brengen en Nederlands te leren.
Lees meer

4 manieren om snel Nederlands te leren spreken

Maart 16, 2018 - Taaltips
Het leren van een nieuwe taal maakt je altijd een tikkeltje ongeduldig. Je wil immers niets liever dan deze taal in een mum van tijd beheersen zoals je moedertaal. Met deze vier tips verloopt het proces beslist sneller.
Lees meer
Une immersion linguistique de courte durée, le top de l’efficacité!

Immersie tijdens een korte periode: het toppunt van efficiëntie

Februari 15, 2018 - Taaltips
  Dompel je gedurende een korte periode helemaal onder in een andere taal en je bent ze in geen tijd meester. Het succes van immersie is al lang geen geheim meer. Het is de beste methode voor wie op korte tijd een nieuwe taal wil leren.
Lees meer